Илјадници граѓани од земјите во регионот патуваат за Белград откако српската влас понудиле на странци бесплатно вакцинирање против корона за време на викед, пипува АП.

Агенцијата наведува дека пред центарот за вакцинација на Белгратскиот саем “формирани се долги редици“ на граѓани од БиХ, Црна Гора и Македонија, во присуство на полиција.

Од босанскохерцеговскиот авто-мото клуб соопштиле дека од рано наутро голема гужва на четири најфрекфенти гранични премини кон Србија, каде што пред белгратскиот саем се создадени големи редови, во кои стотина граѓани на БиХ чекаат за вакцинација.

Повеќето од соседите на Србија имаат проблем со недостаток или некои и воопшто немаат вакцини, едвај започнале со имунизација на жителите, додека Србија “има доволнно залиха и е една со највисок степен на вакцинирани во Европа“, наведува АП, со потсетување дека владата на Србија донирала вакцини на Македонија, Црна Гора и БиХ.

Србија е со најголема стапка на вакцинирани во Европа, благодарение на купување големи количини на вакцини од Кина и Русија, но исто така Србија ги користи вакцините и на компаниите Pfizer/BioNTech и AstraZeneka, пренесува АП.