Помина времето кога слободните и независни држави можеа да бидат уценувани и притиснати. Дојдовме овде со пријателите, верувам во европската иднина на Србија и регионот. Заедно со пријателите од регионот ќе се бориме за европска иднина почитувајќи се себеси. Дека сме исплашени и некои се многу мали, а некои многу големи заминуваат за некој друг, тоа се приказни за мали деца и тие времиња одамна ги нема, изјави пред почетокот на Самитот на ЕУ претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

– Македонија за нас е пријателска и братска земја. Сè што чувствувате во Скопје и Македонија, како ние да го чувствуваме во Белград. Ништо не бараме и не очекуваме од вас, само брзо да ги развиваме нашите пријателски и братски односи и верувам дека секогаш ќе бидеме заедно на европскиот пат и на сите други патишта – рече Вучиќ од Брисел.

На прашањето на медиумите од регионот дали на Самитот ЕУ-Западен Балкан во Брисел очекува критики за невоведувањето санкции кон Русија, претседателот рече дека има подготвен одговор на тие критики и рече дека Србија седи на своето столче.

– Очекувале или не, ќе добиете одговор – рече Вучиќ, на новинарско прашање.

На прашањето како гледа на фактот што премиерот и претседателот на Хрватска претходно изјавија дека Србија повеќе не може да седи на две столчиња, Вучиќ рече:

– Србија седи на своето столче и не се вашиот премиер и вашиот претседател кои ќе ја водат политиката на Србија, туку граѓаните на Србија преку нивното раководство. Но, им честитам на фактот дека многу би сакале да ја водат политиката на Србија. Тоа ја покажува важноста на Србија и им посакувам се најдобро.

На прашањето за тоа што германскиот канцелар Олаф Шолц претходно изјави дека очекува Србија да го признае Косово, Вучиќ кратко одговори:

– И му реков дека не го очекувавме тоа, рече Вучиќ.