Претседателот на Србија Александар Вучиќ престојува во Будимпешта каде што учествува на трилатералниот самит на Унгарија, Србија и Австрија од каде се обрати пред новинарите. Една од темите на разговор се мигрантите.

„Србија значително ќе се усогласи со визната политика на ОН до крајот на годината“, рече тој.

Како што додаде, Србија е специфичен случај, бидејќи има зголемување на пристигнувањето на бегалци, кои не доаѓаат само од Израел, Пакистан и други земји, туку и од Русија и Украина.

„Тоа не е мал товар за мала земја. Разговаравме за миграцијата и сакам да ги информирам сите дека Србија ќе се усогласи со визната политика на Европската унија до крајот на годината. Србија нема да може да се користи како дојдовна земја.. Луѓето во Белград не знаат со колку проблеми се соочува нашата полиција, а сега решивме да им помогнеме на Австрија, Унгарија и Србија со заедничка работа“, додаде Вучиќ.

„Србија ќе биде одговорна и сериозна, а ние ќе успееме да го направиме тоа. Денеска разговарајќи за сите теми одлично се разбравме. Тука сме да си помогнеме. Ќе има проблеми со храната, некои земји ќе бидат на работ и ќе мораме да си пружиме поддршка еден на друг“, вели претседателот на Србија.

„Луѓето не ја чувствуваат кризата како ние во државниот апарат, ситуацијата е страшна, ги трошиме сите пари, трошиме се што добро направивме во претходните 10 години.

„Србија не сака да биде паркинг за мигрантите и затоа секогаш ќе го почитуваме меѓународното право и ќе ги разбираме проблемите на луѓето кои се во тешка ситуација, но ќе ја зачуваме безбедноста.“, истакна тој.