Додека Македонија мака мачи да набави вакцини, Србија веќе има над милион вакцинирани, што ја покажува разликата во ангажираноста на властите за заштита на населението.

Според последните податоци, во Србија биле извршени 1.018.937 вакцинации против коронавирус.

Според бројот на вакцинирани на милион жители, Србија е втора во Европа, по Велика Британија.

Во светот, Србија е на 6-то место на милион жители, по Израел, Сејшели, Обединетите Арапски Емирати, Велика Британија и САД.

Србија е убедливо прва во регионот на вакцинирани на милион жители, а потоа следуваат Романија, Словенија, Унгарија, Хрватска, Бугарија и Албанија.

Според вкупниот број вакцинации, Србија е втора во регионот, по Романија.