Уредбата донесена на денешната седница се однесува на цените на кристалниот шеќер, брашното од типот Т-400, сончогледовото масло за јадење, шунката и свинското месо, млекото со 2,8 отсто млечни масти, соопшти Владата, со образложение дека ценовната граница е поставена за „да се елиминираат штетните последици и спречување на нарушувања на пазарот“.

Регулативата нема да важи за веќе намалените цени – распродажби, сезонски намалувања или промотивни продажби – доколку тие важеле на 15 ноември, туку само за редовните цени пред намалувањето.

Одлуката, која ќе се применува за 60 дена, со можност за продолжување на рокот доколку е потребно, предвидува производителите да не смеат да ги испорачуваат овие производи во количини помали од просекот за последните 12 месеци, а казните се од околу 850 до околу 16.500 евра, и забрана за вршење дејност во траење од шест месеци до една година.

Владата донела и Заклучок за регулирање на меѓусебните права и обврски меѓу јавното претпријатие „Електропривреда Србија“ Белград и откупувачите на електрична енергија на комерцијалниот пазар, со кој се овозможува на сите корисници на кои договорот им истекува на 30 ноември да го продолжат договорот до 31 декември годинава под истите услови, што им гарантира договорни услови за испорака и цени за период од дополнителни 30 дена.

Народната банка на Србија (НБС) кон средината на ноември заклучила дека порастот на инфлацијата во Србија најмногу се должи на растот на цените на енергијата и храната, оценувајќи дека таквата состојба може да трае до средината на следната година, кога, според НБС, се очекува инфлацијата да започне на нивото на кое била пред пандемијата.

Претходно гувернерката Јоргованка Табаковиќ им порачала на големите трговски синџири дека „како бумеранг се обидуваат падот на прометот да го компензираат со високи цени“.

Во средината на ноември, на презентацијата на месечниот извештај на НБС, Табаковиќ потсетила дека инфлацијата во октомври била „6,6 отсто од инфлацијата на годишно ниво, а целниот опсег е три отсто со отстапување од плус-минус 1,5 отсто“.

Иако официјалните податоци сугерираат дека инфлацијата на годишна основа во октомври изнесувала 6,6 отсто, економистите прогнозираат дека на крајот на годината, во споредба со декември 2020-декември 2021 година, таа би можела да достигне осум отсто.