„Новости":

Србија бара и заштита на своите амбасади од албански терористи

Министерството за надворешни работи на Србија побарало од одделни држави да го засилат обезбедувањето на српските дипломатски претставништва, што според безбедносни информации, се потенцијални цели на албански терористи

Министерството за надворешни работи на Србија побарало од одделни држави да го засилат обезбедувањето на српските дипломатски претставништва, што според безбедносни информации, се потенцијални цели на албански терористи.

Дипломатите во тие држави добиле од Белград прецизни инструкции дека мерките за безбедност се на највисоко ниво.

Засега не се размислува за повлекување на персоналот, но им е сугерирано активирање посебни планови за кризни ситуации што ги има секоја амбасада. Амбасадорите се обврзни за сите контакти и движења првично да го информираат Министерствота и по потреба домаќините, за да биде нивната рута обезбедена, објави „Вечерње новости".

На дипломатите им е сугерирано да избегнуваат јавни настани и движењето да го сведат на најмала можа мерка.

Засилено обезбедување е побарано од властите во Швајцарија, Турција, Германија, Италија и Белгија.

Поврзани

Најнови вести

Коментари