Кравица Славица е една од ретките припаднички од нејзиниот вид која и покрај тоа што е стерилна, нема да го заврши својот живот во кланица, туку во прекрасните Златиборски пасишта – сето тоа благодарение на група студенти од Факултетот за ветеринарна медицина, кои ги здружија силите и оваа љубов животното беше спасено од сигурна смрт.

Како што рече студентката кој учествуваше во акцијата за Славица, решиле да ја купат кравата од фармата која им ја позајмила на вежбање, за што требало да се соберат 150.000 динари.

„Славица дојде кај нас на почетокот на февруари, кога почна летниот семестар, а беше наменета за практична настава. Бидејќи не може да остане бремена, фармата ја праќа во кланица по нашата пракса, а потоа и го завршува животот. Бидејќи сите се врзавме со неа и и дадовме име, не сакавме исходот да биде таков, па почнавме кампања за собирање средства за да ја купиме. Фармата побара 150.000 динари и ги собравме тие пари, но остануваат да се види уште колку пари ќе и бидат потребни за превоз и храна“, изјавила студентката.

Според неа, луѓето веднаш реагирале и парите биле собрани за речиси еден ден.

„Имавме голема поддршка од продеканот, синоќа покренавме акција и денеска собравме пари, Славица ќе оди на Златибор кај прекрасна жена која нормално се грижи за животните и таму ќе има добри услови и на мир ќе ја дочека својата природна смрт. ” вели студентката.

Според српските медиуми, поп ѕвездата Јелена Карлеуша донирала пари за да ја спаси кравата Славица.

Јелена на дело ја покажа хуманоста и им даде пример на луѓето како треба да се однесуваат кон животните и да се борат за нивниот најсреќен живот. Студентите по ветерина ја купиле кравата Славица од фармата која им ја позајмила на вежбање, а парите кои биле неопходни за овој гест, 150.000 динари, ги донирала Карлеуша.

Кога Карлеуша дознала за акцијата на студентите по ветеринарство, решила да им помогне за Славица да не биде уште една во низата животни кои, за жал, завршуваат во кланица.