Со полициска акција, Бугарската влада неможела ни да претпостави дека биткоинот може да и помогне го отплати националниот долг!

Проценка на запленетите биткоини вреди 3,2 милијарди долари што чини една четвртина од бугарскиот национален долг.

За време на стандардните полициски акции во кои се уапсени локлни сајбер криминалци кои направиле вирус за откуп на оваа валута, успеале да соберат повеќе од 213.000 биткоини.

Бугарската влада неможела ни да претпостави дека биткоинот може да им помогне да го отплатата националниот долг и да излезат од криза со која се соочува.

Медиумите со денови давале графички приказ на кој биткоинот вртоглаво расте. Спрема таа проценка на запленетите биткоини вредат 3,2 милијарди долари што чини една четвртина од бугарскиот национален долг.

Така се решава национална криза – со технолошки иновации и одземање на биткоини од криминалци.

Европски официјални претставници на 19 мај објавиле соработка со бугарските власти, за успешно завршена PRATKA/VIRUS операција во областа на сајбер криминал. Во изјава на SELEC вебсај, стои дека здружената акција резуртирала со запленување на 213.519 биткоини.

Се наведува дека биткоини одземени од криминална група кои ја сочинуваат бугарски граѓани кои имаат врски со Македонија, Грција, Романија и Србија. Тие се теретат дека регрутирале корумпирани полицајци во сите споменати земји како би уфрлиле вирус во комјутеризирани царински системи. Вирусот требал да им овозможи на хакерите да ги заобиколат сите процедури и да го завршат транспортот на своите производи преку граница, да изгледа како товар кој е проверен на граница, а не е.

Поврзани

Најнови вести

Коментари