Регулативите за намалување на цените на дизелот ќе важат само за дизел горивото на бензинските пумпи на автопатите, каде што цените беа целосно либерализирани во изминатата деценија, што доведе до протести на возачите и повремен недостиг на гориво на другите бензиски пумпи во населените места.

Уредбата предвидува пониските цени на дизелот на автопатите да важат за сите, изјави министерот за инфраструктура Бојан Кумер на прес-конференција во Љубљана по седницата на Владата.

Ова е привремена мерка која ќе стапи на сила наредниот ден по нејзиното објавување во службен весник, можеби во петок или неколку дена подоцна, објасни Кумер.

Според министерот, Владата очекува од дистрибутерите максимално да ги намалат маржите, а од возачите на камиони и патнички возила на дизел добила ветувања дека повеќе нема да се обраќаат до локалните бензински пумпи во населените места и на тој начин да создаваат гужви.

Што се однесува до вонредната состојба на бензинските пумпи во последните денови, особено минатиот викенд и нервозата поради недостигот на некои горива, тој рече дека Владата добила уверување од дистрибутерите дека сега ги надополниле залихите и дека ситуацијата се „стабилизира“.

Намерна беше и одлуката како да се намали цената на дизел горивото на продажните места покрај автопатите бидејќи дизелот, повеќе од сите други горива, влијае на цената на транспортот воопшто, а со тоа и на поскапувањето на крајните малопродажни цени.

Кумер не сакаше да ја коментира одлуката на регулаторот за конкуренција на Европската унија, кој воведе дополнителна длабинска процедура за испитување на договорената трансакција во која унгарски МОЛ требаше да ги преземе пумпите на ОМВ Словенија, вториот по големина дистрибутер на нафтени деривати. .

Европската комисија најави дека процесот на понатамошно испитување на спојувањето ќе трае неколку месеци, а конечната одлука дали преземањето на MOL во Словенија потенцијално може да ја намали пазарната конкуренција и да доведе до картелски договори за повисоки цени и со тоа да влијае на инфлацијата ќе ја донесе крајот на октомври.години.