Случајот на Б. К. (56) од областа Ивањица Србија, која го обвини својот 14-годишен внук, од нејзиниот девер за силување во септември минатата година, доби судскиот епилог.

Вишото обвинителство во Чачак утврдило дека постојат индиции дека момчето навистина било, како што велат, разумно осомничено, но  би се занимавале со кривично гонење затоа што за време на настанот имал помалку од 14 години, па затоа не може одговара, објавија српските медиуми

Жителката на селото Ивањица минатата година пријавила дека нејзиниот внук од девер ја силувал, како и дека ги нападнал нејзините овци.

Таа изјави дека минатиот јуни, тинејџерот ја нападнал во шумата додека берела печурки.

– Ден пред силувањето, имав дијареја и лежев цел ден. Пиев антибиотик, но ѓаволот не ми даде мир, па отидов по печурки следниот ден. Кога заминав, тој беше со мојот сопруг на тракторот, но во еден момент видов дека тој ме следи. Му реков: „Врати се, мајмуне, ќе му се јавам на мојот сопруг!“, Но тој не сакаше – рече таа и додаде:

– Имаше јаже во џебот за да врзува бали сено. Фрлив со стап од една слива, а тој ми скокна одзади, ме фати за раце и ме турна во каналот. Ми ги фрли чизмите и ми ги врза рацете. Ми ги соблече тренерките и долната облека и ме силуваше. Немав сила да се борам против него, без оглед дали е од замор или болест. Тој имаше сила како млад човек од 20 години, а јас сум ситна и слаба. Го молев да ме пушти, му реков  дека ќе му дадам бонбони и пари, но тој не ме пушти – рече жената пријавувајќи ја својата роднина.

Според неа, момчето поминало еден час над неа.

– Ме влечеше низ каналот. Ме силуваше двапати додека ме давеше за грлото. Тогаш тој рече: „Не сум готов. Ајде да одиме дома да продолжиме“. Тој се закани да не кажувам никому за ова. Подоцна избега. Ја доживеав истата болка како кога ја изгубив мојата 21-годишна ќерка – рече Б. К. Таа додава дека го молела напаѓачот ја остави жива поради нејзината ќерка и трите внуци.

– Тој јаваше на нашите овци, и еднаш го најдов во нашата штала како силува овца која подоцна исчезна! Му кажав на мојот сопруг сè, но тој не сакаше да го му каже на својот брат! Полицијата ми рече: „Их голема работа што јава овци“. Му се обратив на социјалниот работник и го повикав директорот на училиштето. Сепак, наставниците рекле дека ќе го „решат проблемот“, а тој не знае ни како да се потпише – навела таа во извештајот, тврдејќи дека сè кулминирало кога тој започнал да влегува во нејзината куќа и да и пребарува по облеката.

Судството во Чачак ја прекина постапката против момчето, бидејќи во јуни 2020 година, тој немал 14 години.

– Вишото јавно обвинителство го сомничело момчето за сторено кривично дело. Вештачењето на трагите на местото каде што се случило силувањето и гардеробата, што е направено во Белград, укажува на тоа – изјави адвокатот на Б.К, Марковиќ