Земјотрес со јачина од 4,8 степени по Рихтер денес го погодил грчкиот остров Крит, предизвикувајќи материјална штета воглавно на стари куќи.

Епицентарот на земјотресот бил на 22 километри југоисточно од главниот град на островот Ираклиона, на длабочина од 4,5 километри

Спрема извешатите на локалните медиуми, земјотресот ги затресол прозорите и предизвикал пукнатини на куќите на подрачјето на градот Алкалохори

Следеле неколку дополнителни потреси.

Претседател на Организација за планирање и заштита од земјотреси Ефтимиос Лекас рекол дека овој земјотрес не треба да предизвика посебна загриженост бидејќи таквите магнитуди