Иако професорот Владан Петровиќ пред четири години постави соларна централа без панели во Бадњевац кај Крагуевац која собира и складира сончева енергија што може да се користи цела зима, никој во Србија не е заинтересиран за неговиот изум.

Од друга страна, претставници на 19 земји, како Индија, Шведска, Германија, Норвешка, Шкотска, Англија, Италија, Турција дојдоа да се уверат во моќта на централата.

Оваа технологија може да овозможи цела Србија да се загрева 365 дена во годината само со помош на сончева светлина, вели професорот Владан Петровиќ, кој измислил соларна централа без панели и ја инсталирал во Бадњевац кај Крагуевац.

„Заклучокот е дека од април до ноември собираме сончева енергија, која потоа ја користиме за греење до ноември. Развив нов топлински акумулатор, чиј специфичен капацитет за складирање е 450 киловат-часови на кубен метар. Тој ја држи енергијата на 800 степени и така во текот на шест месеци. Тој извор на топлина може да се користи и во индустријата за сушење овошје и зеленчук, хемиска или дрвна индустрија, како и за стерилизација, пастеризација, белење или миење“, вели поранешниот професор на Машински факултет.

Според него, остатокот од светот за девет часа сончево греење може да ја задржи таа енергија само дополнителни шест часа, и тоа на 400 степени.

Затоа за неговата фабрика се заинтересирани 19 земји, но тој е заинтересиран ова да стане српска технологија.

Меѓутоа, бидејќи никој во Србија не покажува интерес за овој изум, професорот секојдневно преговара со странци и доколку наскоро не се промени односот кон неговиот изум, фабриката ќе му ја продаде на најдобриот понудувач од странство.

„Нашата земја се однесува како ништо да не и треба. Ние попрво би купиле технологија од странци. Од една страна имаме млади луѓе кои се најдобри во светот, а од друга страна немаме самодоверба и самопочитување.Така ќе се случи фабриката да ја продадам на странци, а потоа Србија да ја купи од нив по многу повисока цена“, вели професорот Петровиќ.

Фабриката ќе им овозможи на сите топлани во Србија да работат на сончева енергија така што ќе ја собираат во лето и ќе ја користат во зима. Во рамките на овој систем може да се изгради систем за греење со биомаса, а постои и можност за производство на енергетски постројки.

Петровиќ вели дека дошле експерти од Јордан кои сакале да се уверат дека централата може да складира енергија 48 часа.

Професорот им покажал дека можат да складираат сончева енергија, која достигнала 300 степени Целзиусови, четири до пет месеци.

После тоа време температурата била 200 степени, иако надворешната се спуштила на минус 28 степени.

„Прво, пред три години, направивме прототип од лабораториски тип, кој може да се стави во просторија. На овој начин, всушност сакавме да покажеме дека идејата на професорот е остварлива. Прототипот има моќност од десет вати, бидејќи е вградена парна турбина со мал степен на корисност. Може да собира сончева енергија во текот на денот, а потоа да испушта електрична енергија 24 часа на ден“ објаснува физичарот Марко Вуксановиќ, кој работи во професорската компанија Alternativne energije на развој на соларна топлана.

Извор: 24вести

Фото: принтскрин јутјуб