Секој кој  по грешка примил две различни вакцини, не треба да се грижи за своето здравје, нема да има посериозни компликации, само ќе го зголеми имунитетот, вели вирологот проф. Д-р Тања Јовановиќ.

Случаите на жена од Чачак која ја примила првата доза на вакцина „Синофарм“, а втората, по грешка, „на Фајзер“ и маж од Врање чиј редослед е пак обратен, ја вознемири Србија и загрижи многумина, особено затоа што жената од Чачак заврши во Итната помош, стомакот и се повреди.

Според неа како прво, грешките воопшто не треба да се случуваат, бидејќи производителот предвидел администрација на вакцината во две дози со одреден интервал, така што лицето да биде целосно имунизирано.

– За жал, понекогаш се случуваат грешки. За среќа, ова не влијае на здравјето на лицето кое примило две различни вакцини затоа што сите вакцини против коронавирус се многу слични и даваат сличен имунолошки одговор. Тоа само ќе го зголеми нивното ниво на антитела, а со тоа и нивната заштита, истакнува д-р Јовановиќ.

Таа вели дека досега не се направени клинички студии за комбинација на различни вакцини, но луѓето на кои е направена таква грешка не треба да имаат потешки несакани ефекти отколку што би имале од две дози од иста вакцина:

– Можни се несакани ефекти, како примање на каква било вакцина, како што се болка на местото на инјектирање, црвенило, оток … Не се очекуваат сериозни компликации и тоа лице не треба да прима трета доза од вакцината, рече таа.