Што се случува во Загреб, ден пред посетата на Александар Вучиќ: Усташи нема да го дочекаат, зошто усташи во Загреб нема

На ден пред пристигнувањето на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, во главниот град на Хрватска, Загреб ништо на улиците не ја одразува жешката атмосфера од политичките и медиумски кругови во последните неколку дена и дебатата за тоа дали претстојните разговори може да донесат значајна промена во односите меѓу двете земји.

Опуштено неделно попладне, семејни прошетки и ручек - тоа е сликата од Загреб денеска, јави дописникот на Танјуг од Загреб.

На Мрков плоштад, каде што се Владата и Собранието, сега е практично напуштено. Само новинарските екипи од Белград известуваат во живо во пресрет на средбата Вучиќ-Китаровиќ во претседателската палата. 
Во центарот на градот и околните институции, како што Владата и Собранието, српски знамиња не се поставени, но се претпоставува дека ќе бидат поставени утре, како што е вообичаено за време на посетите на шефови на држави и влади.

Тензијата во медиумите

И покрај тоа што последните часови пред посетата, според претседателот СНВ Милорад Пуповац, работа проток и прашина отфрли, некои тензии се одржува во медиумите денес.

Вечерњи лист под наслов "Хрватите немаат потреба од извинување од Вучиќ, нека им се извини на хрватски Срби" по 23 години ќе помине српски претседател на Бањина, и можеби ќе сфата колку не бил во право кога во Глина ги повика Србите да ја продолжат војната против хрватите.

Во написот се истакнува дека извинување, би било важно,ако е упатено искрено, но тоа Вучиќ нема да биде така доживеано, бидејќи, тој и неговата политика имаат континуитет во односот кон Хрватите. 

За разлика од 1995 година, пишува весникот денес Вучиќ на Србите не им носи потпалувачки говори и оружје, туку училишен прибор.

- Кога ќе види каде и како живеат припадниците на српската заедница во Хрватска, кога ќе видат како се намали нивниот број и ако разговара отворено со нив за сите проблеми што ги имаа во изминативе 23 години, можеби Вучиќ ќе направи и внатрешна рекапитулација на самиот себе, пишува весникот.

Позитивна промена

На хрватскиот јавен радиодифузен сервис, гостуваше Претседателот на Демократскиот сојуз на Хрватите во Војводина Томислав Жигманов, кој смета дека Србија е земја каде што стана речиси политички коректно се што е негативно да се врзува за Хрватска.

Позитивна промена, вели тој, се гледа во тоа што, тој како претставник на Хрватите во Србија, е дел од официјалната делегација на претседателот Вучиќ, за време на неговата посета на Загреб.

Жигманов, кој е чест соговорник на хрватските медиуми претходно изјави дека на Србија и се "исплаќа да има анти-хрватски став", но дека Хрватите во Србија живеат во страв."

Говорејќи за богатството на Војводина, Жигманов рече дека по Словенија, Војводина е најбогатиот дел од поранешна Југославија.

Тој, исто така, изјави дека Хрватите се државјани на државата со најнизок БДП во Европа.

- Ние сме веројатно најсиромашните Хрвати во светот - рече тој, одговарајќи на прашањето дали денес во Војводина е потешко од било кога.

Подготвени и снајперски тимови

Јутарњи лист денес се занимава со безбедносните аспекти на посетата на српскиот претседател и пишува дека за безбедноста на Вучиќ вклучени се неколку стотици луѓе од целиот хрватскиот систем за безбедност, од полицијата во униформа и во цивилна облека, Дирекцијата за посебни безбедносни работи, безбедносно-разузнавачка агенција, Агенција за воено разузнавање.

Во текстот се вели дека ќе биде подготвен и снајперскиот тим Лучко на антитерористичка единица.

Исто така, Вучиќ ќе го обезбедуваат десетици детективи и тајни агенти во цивилна облека.

"Јутарњи" наведува дека хрватското Министерство за внатрешни работи ќе има на располагање оклопното возило, во подготовка да биде специјален тим на брза помош, а со тоа ќе треба да имаат на располагање доволно количество на крв од крвната група на Вучиќ ".

Загребскиот дневник нагласува дека ова е стандардна рутина при сите државни посети.

Се тврди дека, со оглед на најавените демонстрации поради пристигнувањето на Вучиќ во Загреб, закажани за утре на плоштадот Свети Марко, дење и ноќе работат сите полициски службеници и единиците за борба против тероризмот, за да се проверат сите лица и групи кои би можеле да ја загрозат безбедноста на српскиот претседател.

Бандиќ: Вучиќ нема да го дочекаат усташи, бидејќи усташи во Загреб нема

Поврзани

Најнови вести

Коментари