По смртта на доживотниот претседател на Југославија, Јосип Броз Тито на 4 мај 1980 година, сите предмети во сефот останале запечатени, а кога сефот бил отворен, во него биле пронајдени некои многу вредни работи.

Комисијата која го отворила открила и тајна чувана 33 години, а која ја криел Јосип Броз Тито.

Меѓу другото, таму имало син сафир кој наводно припаѓал на кралската династија Романови од Русија, медал што им припаѓал на Караѓорѓевиќ и други скапоцености.

„Имаше многу богатство во тој сеф. Имаше уникатни ѓердани и накит кои припаѓаа на семејството Караѓорѓевиќ “, рече еден од членовите на комисијата.

Еве што било пронајдено:

– 29 366 килограми злато во прачки и прав

– 1.271 парчиња нумизматички пари

– 2.663 златници и дукати

– 26.219 американски долари

– 149 парчиња накит (припаѓале на семејството Караѓорѓевиќ)

– 36.000 германски марки

– синиот сафир на Романови

– 83 парчиња манжетни за ракави, кутии цигари, медалјони, приврзоци и значки

– 18 комплети сребрени садови