Високиот претставник на меѓународната заедница за БиХ Кристијан Шмит вечерва, во изборната ноќ, ненајавено наметна измени на изборниот закон кои се однесуваат на структурата и функционирањето на Домот на народите на Парламентот на Федерацијата БиХ и начинот на донесување одлуки, кои се во корист на Хрватите.

„За судбината на оваа земја клучно е да нема повеќе блокади. Затоа наведов мерки кои ќе ја подобрат функционалноста на институциите во Федерацијата Босна и Херцеговина“, се вели во соопштението на високиот претставник објавено во вечерните часови на веб-страницата на неговата канцеларија (ОХР).

Тој додава дека оваа одлука не влијае на спроведувањето на резултатите од изборите одржани во неделата.

Тој објасни дека со својата одлука го зголемил бројот на претставници во федералниот Дом на народите, што овозможува распределба на мандатите на таков начин што ќе ја поправи преголемата застапеност на секоја од трите конститутивни нации во некои окрузи (жупании), за што се дискутираше во пресуда на Уставниот суд на БиХ за случајот „Љубиќ“ и во некои други пресуди.

Тој вели дека сака да спречи блокада на Федерацијата по изборите

Исто така, сега за прв пат во Домот на народите на Федерацијата на Босна и Херцеговина може да бидат претставени лица кои не се декларираат како членови на конститутивните нации од сите земји. Овие одлуки, како што изјави Шмит, имаат за цел да ја спречат блокадата на Федерацијата Босна и Херцеговина по изборите.

Деталите за промените се потврдени на веб-страницата на ОХР. Според нив, сојузниот Дом на народите во иднина ќе го сочинуваат три клуба на конститутивни народи кои наместо досегашните 17 ќе имаат по 23 претставници, додека клубот на претставници на националните малцинства наместо седум ќе има 11 претставници.

Дополнително, во иднина квалификуваното мнозинство за предлагање на претседател и потпретседател на Федерацијата на Босна и Херцеговина ќе биде 11 наместо досегашните шест претставници од националните клубови, со што ќе им се даде јасна предност на претставниците кои во клубот на Хрватите доаѓаат од делови на БиХ со хрватско мнозинство.

Доколку не се прифатеше предлогот од 11 пратеници, тогаш квалификуваното мнозинство од предлагачите ќе се сведе на седум, а потоа на четири пратеници.

Претходното правило дека шестмина претставници сочинувале квалификувано мнозинство за номинирање на носителот на извршната власт ја отвори можноста дека претставниците на Хрватите избрани во Домот на народот од листата на граѓански и бошњачки партии, исто така, ќе го добијат тој контролен пакет, што предизвика голема незадоволство во странките со хрватски предзнак.

Одлуката во никој случај не влијае на спроведувањето на изборните резултати

Одлуката на високиот претставник всушност ја спроведува одлуката на Уставниот суд на Босна и Херцеговина од 2016 година по жалбата на Божо Љубиќ, кога беше утврдено дека Домот на народите не е дом на окрузите (жупании), па затоа не е неопходно да од секоја од нив да биде делегиран најмалку по еден член од секоја конститутивна нација.

Шмит во својата изјава истакна дека неговата одлука никако не влијае на спроведувањето на резултатите од гласањето на изборите на 2 октомври, но и дека изборната реформа мора да продолжи.

„Ова не е и не може да биде широка реформа на изборниот закон што допрва треба да се спроведе“, рече Шмит, додавајќи дека останува подготвен лично да учествува во неа во наредниот период.

Извор: Индекс

Фото: Профи

Во изборна ноќ Шмит НАМЕТНА ИЗМЕНИ ВО ИЗБОРНИОТ ЗАКОН на БиХ (ДЕТАЛИ)