„Караванот на слободата“, конвој од околу сто илјади илегални мигранти од Африка и Блискиот Исток, веќе се собра во Едрене и се подготвува да упадне на грчката граница, на Балканот.

Според European Insider на Твитер, мигрантите сега ќе се организираат и ќе се обидат за масовен напад на грчката граница кај Марица, каде веќе имаше еден инцидент на 22 септември.

Тогаш околу 1.500 мажи се обиделе да ја преминат границата, но биле одбиени од грчките гранични сили, соопшти Министерството за цивилна заштита.

После тоа, тие планираат да се движат на север преку Балканот и да стигнат до крајната дестинација: земјите од Западна Европа и, особено, Германија.

Организаторите велат дека ова е само почеток: оваа есен би можеле да се формираат вкупно до десет вакви „колони“.

Фото: Профи

Грција има огради, Бугарија има огради, Србија има огради, Унгарија има огради, Хрватска има огради, Словенија има огради, само Македонија веќе нема огради за се заштити од било кого.