Поранешниот американски амбасадор во Хрватска, Вилијам Монтгомери изрази стравување дека на Балканот може да избијат нови конфликти.

Тој смета дека причината е што ниту еден проблем во балканските земји не е решен.

Монтгомери посочи дека дополнителен проблем е што регионот повеќе не го привлекува вниманието на другите земји.

„Мислам дека во 1990 -тите, ова место беше главното место во светот на кое се фокусираа нашите лидери. Денес, тоа не е така и не верувам дека овие земји можат да ги решат прашањата што ги мачат. Чувствата од сите страни се толку вознемирени што не гледам решенија“, посочи Монтгомери како гостин на ХРТ.

Тој, исто така, истакна дека верува дека Европската унија не дава помош и поддршка за целиот балкански регион.

„Мислам дека луѓето овде некако заостануваат во поглед на нивните ставови за другите европски земји. Не треба да заборавиме дека Германија и Франција беа во војна со векови и престанаа по Втората светска војна. Тоа ќе се случи и со овој регион. Сепак, најважно е да се побара примарно помош од Европската унија, бидејќи овој регион не може да успее сам. Потребна е целосна поддршка од Западот, САД и ЕУ за овие промени да се случат навреме“, заклучи Монтгомери.

Монтгомери опширно зборуваше за војната во Виетнам, која е една од темите што најде место во неговата книга, потоа за НАТО и Тито, и вели дека сегашната ситуација во САД не е добра.

„Не би можел да бидам дипломат денес затоа што повеќе не верувам дека американскиот начин е нужно правилен и дека нашиот демократски систем е соодветен за светот“, рече Монтгомери, додавајќи дека сега има две Америка, кои се скоро на половина поделени.

Според него, тие две Америка се кочница за се што треба да се направи во врска со ќор -сокакот со речиси сите можни прашања.