Претседателот на Србија Александар Вучиќ, зборувал за најновиоt сој на корона вирусот, омикрон, за кој се уште малку се знае.

“Очекувам за пет шест месеци да имаме супер вакцина и да се ослободиме од сите проблеми, која ќе ја произведуваме ви Србија. А до тогаш да се чуваме колку е тоа можно. Вакцинацијата е од клучно значење. Никој во светот не знае за тој нов сој, како ние да знаеме“, рекол претседателот.

СЗО во петокот објавил дека омикрон има 32 мутации на спак протеини што го прави многу заразен и по опасен, а денес предупредиле дека новиот сој на корона вирусот омикрон претставува “висок ризик“ на глобално ниво. Од СЗО истовремено нагласиле дека постојат бројни непознаници околу опасноста и преносливоста на овој сој.