Здравствените власти на Босна и Херцеговина во петокот ги повикаа жителите на земјата на масовна вакцинација, бидејќи досега тоа го сторија само 10 проценти се со цел да го дочекаат четвртиот бран на коронавирус подготвени.

“Ние се подготвуваме за нов бран. Сега е важно да се зголеми обемот на вакцинации, така што ќе можеме да го пречекаме овој четврти бран со значително поголем број на вакцинирани, бидејќи колку е поголем бројот на вакцинирани, толку е поголема веројатноста мерките да бидат помалку ограничувачки “, рече помошникот министер во петокот. за здравство на Федерацијата на БиХ, Горан Шеркез.

До сега се вакцинирани само околу 10 проценти од населението во БиХ, што е околу 350.000 луѓе кои живеат во земјата според пописот во 2013 година. Властите на Босна и Херцеговина, кои лошо се снајдоа во набавката на вакцините, сега очекуваат околу два милиони дози на вакцини, вели Черкез.

„Ако најавениот број на вакцини достигне околу два милиони, тоа би значело дека покрај овие сега десет проценти од вакцинираните во БиХ би имале уште најмалју 25 до 30 проценти дополнително вакцинирани“, рече тој.

Според него, БиХ може да има помеѓу 35 и 40 проценти од вакцинираните лица до крајот на август. Тој најави состанок на сите нивоа на власти следната недела на ниво на министер за здравство и институт за јавно здравје.

Помошникот министер за здравство на Федерацијата БиХ, Горан Шеркез оцени дека БиХ може да се соочи со четвртиот бран на коронавирус на крајот на август или во текот на септември. Кога тоа ќе се случи, зависи од усогласеноста со епидемиолошките мерки. Според него, ситуацијата не е охрабрувачка.

„Во секој случај, подготвени сме да ја следиме ситуацијата и подготвени сме да одговориме на сегашната епидемиолошка состојба. Сепак, во повеќето окрузи не се спроведуваат мерки за носење маска или држење на дистанца“, рече тој.

Состојбата со епидемијата на корона вирусот во БиХ е релативно добра со недели. Во последните 24 часа, 36 новоинфицирани и две починати лица се евидентирани како резултат на инфекција со ковид-19.

Од почетокот на епидемијата на коронавирус во март минатата година, заразени се 205.420 лица, а починале 9.675 лица.