Шефовите на дипломатијата на Русија и Србија, Сергеј Лавров и Никола Селаковиќ, во петокот, на маргините на 77. сесија на Генералното собрание на ОН, потпишаа План за консултации меѓу министерствата за надворешни работи на двете земји во следните две години, објави српското Министерство за надворешни работи на Твитер, заедно со видео од потпишувањето и размената на тој документ.

Судејќи според таа снимка, Планот за консултации бил потпишан во просториите на руската мисија во ОН.

„Не е време за зајакнување на врските со Русија“, нагласи денеска шефот на Делегацијата на Европската унија во Белград, Емануеле Џиуфрет, оценувајќи дека потпишувањето на тој документ испратил сосема спротивна порака од онаа што ЕУ ја очекува, „без оглед на фактот дека (Србија) рече дека нема да ги признае резултатите од референдумите организирани од Русија во четирите украински региони.

„Не смееме да заборавиме дека Русија спроведува агресија против Украина веќе седум месеци и ја интензивира таа кампања со мобилизирање 300.000 луѓе и организирање нелегални референдуми за отцепување на делови од Украина, како и закана дека ќе употреби оружје за масовно уништување“, рече Џауфрет. изјави за новинарите по регионалниот форум за управување со корупцијата во Белград, на кој учествувал заедно со американскиот амбасадор Кристофер Хил.

Тој рече дека „сигурно се брои“ дека Србија ќе биде сигурен партнер на Европската унија во промовирањето на нејзините фундаментални вредности и заедничката безбедносна политика.

Истакнувајќи ја важноста на фактот што Србија сака да стане членка на Унијата, Џиуфрет нагласи дека на тој пат мора постепено да се усогласува со сите стандарди и вредности на Европската унија, вклучително и нејзината надворешна политика и воведувањето санкции против Русија.

Американскиот амбасадор Кристофер Хил истакна дека Соединетите Американски Држави бараат објаснување од Србија за тоа што е потпишано со Русија. „Во овој момент никој не треба да потпишува ништо со Русија“, рече Хил, посочувајќи дека генерално „малкумина потпишуваат“ со Москва. „Освен оние кутри регрути кои се мобилизираат за да одат во војна“, рече американскиот амбасадор.

Хил потсети дека минатата недела во Њујорк се воделе „одлични разговори“ меѓу делегациите на САД и Србија и дека на крајот на неделата дознале за потпишувањето на руско-српскиот дипломатски протокол. „Тешко ни е да разбереме, но сакаме да слушнеме објаснување за тоа што се случува“, им рекол Хил на новинарите.