Пливачите на плажата Тиганија, недалеку од Сарти во Ситонија, беа сведоци на редок феномен од претходните денови. Имено, крајбрежјето беше преплавено со бела пена, а експертите во грчките медиуми зборуваа за овој редок феномен.

– Тоа е нешто што сме го виделе претходно. Тоа е нерастворена органска материја која, поради некоја природна причина – нарушувања, биолошки процес, го зголемува своето количество во голем број и не успева да се раствори – рече Харитон-Чарлс Хиндироглу, професор на Катедрата за биологија на Универзитетот Аристотел, зборувајќи на Радио Солун.

Како што забележа, фреквенцијата на овој феномен е забележана во целиот Северен Егеј во последно време.

– Не можеме да го исклучиме фактот дека е предизвикано од органско загадување на Босфорот – рече тој, нагласувајќи, сепак, дека овој феномен не е опасен и дека е поврзан со климатските промени.

Во интервју за thessnews.gr, заменик-градоначалникот на Ситонија, Василис Зисиос рече дека пената е присутна во последните три до четири дена.

Зисиос верува дека ова е феномен на еутрофикација што се јавува како резултат на зголемувањето на фитопланктонот и зоопланктонот поради високата температура што преовладува, и дека воопшто не е опасна за капачите.