Приштина – Албанскиот премиер Еди Рама ја нападна Србија по состанокот со косовскиот премиер Албин Курти во Приштина.

Тој ја обвини Србија дека „прави театарски маневри на северот на Косово“, пренесува Газета експрес.

„Нема сомнение дека на прво место, и пред се Србија мора да ја признае оваа неповратна реалност, и навистина е жално што наместо конкретен напредок во дијалогот кон меѓусебно признавање и конечно ослободување од минатото, денес сме сведоци на театарски воени маневри на границата со суверената држава Косово “, рече Рама.

Според него, „овие маневри всушност не ги штитат граѓаните на Србите на северот на Косово, како што тврди официјалното раководство на Белград, дури и духовите на генералите на поразената армија на бојното поле, пред повеќе од 20 години, кои се чини дека излегоа од гробот тврдејќи дека го штитат интегритетот и безбедноста на српските граѓани на Косово“.

Акциите на Србите на северот ги нарече театарски маневри, додека спомена и дека Владата на Косово ја платила струја за Србите на север.

„Всушност, српските граѓани во Косово живеат без никаква закана, па дури се вели дека владата на оваа земја ги платила сметките за електрична енергија, што никој не го прави никаде, не само на Балканот, туку и во светот“, рече Рама.