Ако Западен Балкан не може да појде во Европската Унија, можеби ЕУ ќе дојде во Западен Балкан. Ова го напиша премиерот на Албанија, Еди Рама, во авторски текст за бриселскиот портал Политико.

Како што оцени, има конкретни чекори кои може да се преземат веднаш, ЕУ може да воспостави механизми за соработка кои ефикасно ќе воспостават некои од двонасочните предности на членството, без да предизвикаат огорченост кај оние кои се против нашето пристапување. За таа цел, истакнува Рама, ЕУ може економски да го поддржи регионот преку својот Економски и инвестициски план за Западен Балкан, за што веќе се идентификувани неколку проекти.

Тој додава дека треба да се направи повеќе, особено за да се осигура дека регионот е целосно вклучен во дигиталната и зелената транзиција на ЕУ.

„Овие транзиции се неопходни за целосно учество во европските економии или ризикуваме да бидеме изоставени“, рече Рама.

ЕУ, исто така, може да ни помогне да го задржиме нашиот најчист ум преку заеднички програми за високо образование и интеграција во образовниот систем на ЕУ, за младите да можат да најдат подобри можности дома, нагласи тој.

„Земјите од Западен Балкан би можеле да бидат вклучени во итните планови на ЕУ, бидејќи заедно се соочуваме со потенцијално катастрофална енергетска криза која може да ги поништи годините на напредок во регионот, мора да се осигураме дека нашите граѓани нема да останат загрозени“, рече Рама.

„Конечно, ЕУ може да преземе практични чекори за да го забрза спроведувањето на четирите слободи на ЕУ, слободното движење на стоки, капитал, услуги и луѓе, во нашите три земји, Албанија, Македонија и Србија“, рече албанскиот премиер.

„Земјите од Западен Балкан мора да направат ако сакаме да се приклучиме на единствениот пазар, а Светската банка рече дека тоа може да додаде до 10 отсто од БДП на секоја од нашите земји“, рече тој.

Според него, нашите три земји овој напор го нарекуваат иницијатива „Отворен Балкан“, а тоа е нешто што веќе го започнале со духот и принципите на Берлинскиот процес.

„Се надеваме дека ќе започнеме слободно движење на стоки во јануари 2022 година и ќе ги отвориме нашите граници до јануари 2023 година“, додаде Рама.

Се подразбира дека „Отворениот Балкан“ е отворен за сите земји од Западен Балкан секогаш кога ќе одлучат да се приклучат, нагласи тој.

Сакаме резултати, да спроведеме реформи и нашиот народ да добие бенефиции, додаде Рама.

Како нации од Западен Балкан, мора да гледаме во нашата иднина, не кон иднина која никогаш не се реализира, туку кон иднина што можеме да ја контролираме, заклучи албанскиот премиер.