Урош Блажиќ (21) е осомничен за убиство на осум и застрелани 14 лица.

Според неофицијални податоци, во текот на неговиот крвав поход, младиот човек пукал во уште три лица кои не се повредени и кои добиле статус на заштитени сведоци.

Блажиќ е префрлен во Специјалната затворска болница во Белград за понатамошна евалуација на неговата психичка состојба. Доколку психијатриското вештачење покаже дека осомничениот не бил разумен во моментот на делото, можно е да му биде наредено задолжително психијатриско лекување.

Според прописите, на лице кое е под мерка задолжително психијатриско лекување и притвор во здравствена установа, му се вршат темелни психијатриски и невролошки прегледи. Исто така, лицето мора да подлежи на дополнителни клинички прегледи и консултации со други медицински експерти. Исто така, на лицето се применува соодветна психофармакотерапија.

Лицето ќе биде вклучено и во групна и индивидуална психотерапија и ќе подлежи на психолошко тестирање и социјални анкети за подобро да ја разбере својата ментална состојба. За време на траењето на мерката ќе се врши работа и работна терапија, медицинска рехабилитација и ресоцијализација.

Наводно, 21-годишникот на рочиштето го признал делото под изговор „дека му создавале заговор“, објавија Новости. рс.