Ѓукановиќ истакна дека Црна Гора внимателно следи сѐ што се случува во преговорите меѓу Косово и Србија. „Убедени сме дека може да се постигне одржлив договор. Со решавање на тоа прашање суштински би се решила стабилноста на овој регион“, рече црногорскиот претседател.

Вјоса Османи Садриу посочи дека само една земја во регионот не сака добрососедски односи, а тоа, како што рече, е Србија. „Тоа е единствениот извор на ризик за нестабилност. Стратешка цел на ЕУ е сите овие земји да станат членки на Унијата, бидејќи тоа е единствениот начин да се постигне мир во регионот“, смета претседателката на Косово, додавајќи дека руската Претседателот Владимир Путин ги нарече Црна Гора и Косово привремени проекти.

„Црна Гора и Косово се суверени држави и јасно посветени на патот кон членство во ЕУ. Ќе продолжиме да работиме со цел да ги решиме прашањата од нашето болно минато. Ќе продолжиме по патот на мирот и стабилноста“, рече претседателката на Косово. Според неа, Црна Гора досега покажала јасна поддршка за Косово во сите области.

„Поддршката на Ѓукановиќ досега е докажана многу пати. Не се сомневам дека поддршката на Црна Гора ќе продолжи“, изјави Османи Садриу, кој е во дводневна посета на Подгорица. Според последниот попис на населението, во Црна Гора има нешто над пет проценти албанско население.

Во црногорскиот парламент Албанците имаат двајца претставници, а и министерот за човекови и малцински права е Албанец. И техничкиот премиер Дритан Абазовиќ се декларира како Албанец и е првиот припадник на малцинска нација на чело на црногорската влада.