ПРЕСВРТ: Франција против влез на Балканот во ЕУ

Претседателот на Франција Емануел Макрон изјави дека Европската Унија не треба да прифати ниту една нова членка се додека тој блок не се интегрира и не спроведе темелни рефроми.

Макрон на пратениците им пренесе дека сакам земјите од Западен Балкан да останат „усидрени“ на европскиот проект но сега не е време да се прими било која нова членка, пренесува АП.

„Ќе поддржам проширување само одкако ќе спроведат продлабочување и реформи на нашата Европа“, кажа Макрон

Тој истакна дека не сака Балкан кој се врти кон Турција или Русија но не сака и Европа „која функционира со потешкотии со 28, а утре со 27 членки, одлучи дека може да продолжи да галопира со 30 или 32 членки со истите правлила“

Поврзани

Најнови вести

Коментари