Повторно силен земјотрес кај Петриње, се почуствувал во Загреб

Земјотрес со јачина од 3,8 степени по Рихтер ја погоди денеска Хрватска. Како што соопштила Сеизмолошката служба на Република Хрватска епицентарот на потресот бил кај Петриње. Од Сеизмолошката служба наведено е дека силниот потрес се почуствувал во околината на Пертиње, Сисак и Глина.
Нешто порано, за потресот известил и Европско0медитеранско сеизмолошки центар (ЕМСЦ) кој јавил дека магнитудата изнесувала 4,3, а епицентарот бил близу Сисак.

Жителите од подрачјето на села Банија дека почуствувале пресење кое некои од нив и ги вознемирило.
Потресот спрема сведочење на корисниците на ЕМСЦ се почуствувал и во делови на БиХ, како и на поширокото загрепско подрачје, од каде што пристигнуваат за мало затредсување.

Засега нема информации дали овој потрес предизвикал било какви оштетувања во епицентралното подрачје.