Блиц

Постојат докази за злосторства на 160 припадници на ОВК

Повеќе од 160 лица од албанска националност се обвинети за воени злосторства на Косово во српското Обвинителство за воени злосторства

Повеќе од 160 лица од албанска националност се обвинети за воени злосторства на Косово во српското Обвинителство за воени злосторства, пишува Блиц.

Станува збор за припадници на ОВК, кои се осомничени за злосторства врс српско и неалбанско население за време на судирите на Косово од крајот на 1997 година до завршувањето на НАТО бомбардирањето во 1999 година.

Истраги во Србија се водат против Хашим Тачи, сегашен косовски претседател, и Рамуш Харадинај. Весникот наведува дека освен нив под сомнение се и Агим Чеку, командант на ОВК, братот на Рамуш Харадинај Даут Харадинај, Сулејман Селими, Фатмир Лимај, Харадин Баљај, Љак Брахимај, Јакуп Красниќи, Буредин Баљај, Сулејман Селими, Азем Суња, Сахит Јаша...

Тачи е познат како предводник на дреничката група, која функционирала како дел од ОВК, а потоа и како криминален клан, пишува Блиц, додавајќи дека исто е и со Харадинај, кој бил водач на метохиската група.

Поврзани

Најнови вести

Коментари