Пред да се донесе одлука во Хрватска за олеснување на епидемиолошките мерки во Загреб, вечерва ќе бидат тестирани два пилот настани, односно ќе има два експерименти.

Овие два проекти вклучуваат организирање на два настана на кои можат да присуствуваат луѓе кои биле вакцинирани со двете дози 14 или повеќе дена, оние кои имаат негативен тест за коронавирус не постар од 48 часа, како и оние кои имале коронавирус во последните шест месеци -19.

Нема да има строги правила за растојание и носење маски на овие пилот настани.

Првиот ќе биде организиран вечерва во ресторан во деловна зграда во загрепската Стројарска улица, а втората е свадба за сите три споменати категории.

Вработените во Хрватскиот институт за јавно здравје ќе бидат присутни на двата настани.

Доколку овие пилот настани се одвиваат според очекувањата, од 1 јуни, во исто време со олеснување на мерките, ќе се воведе и систем за настани и собири како што се свадби и концерти, но и работа во затворени ресторани, преку т.н. ковид-пасош, пишува хрватскиот портал Индекс.

Сличен експеримент беше изведен и во Шпанија, која организираше концерт и после тоа забележа дали ќе има новозаразени меѓу нив. Резултатите од тој тест ги зачудија официјалните лица.