Драган Стојановиќ, новинар, уредник, основач и шеф на дописништвото на РТС во Врање, почина на 68 -годишна возраст, објави денеска Српската радио -телевизија.

Новинарството беше негов професионален живот, а поголемиот дел го помина на Српската радио -телевизија.

Тој беше аташе за печат и култура во амбасадата на СРЈ во Скопје.

По завршувањето на дипломатската работа, тој беше специјален известувач на РТС од Скопје, а во јуни 1999 година известуваше од кумановските преговори за прекин на бомбардирањето на СРЈ.

Ги уредуваше Првиот и Вториот дневник на РТС и многу години известуваше од Собранието на Србија, тој беше шеф на пулот на РТС од Собранието.

Долги години беше главен уредник на Програмски акции, а во тој период беше уредник на клучни информативно-политички емисии и емисии со социјални, социолошки и културни теми: Сведок, Прашалник, Клуч, ТВ личности, Како и целиот нормален свет.

Од 2007 година, тој е главен и одговорен уредник на редакцијата на Актуелост, во која се вклучени некои од најгледаните емисии од актуелниот документарен жанр: Траг, Квадратура круга, Знање имање и најпрограмски релевантни документарни филмови, како што е за патријархот Павле, пилотите во времето на бомбардирањето, Ратко Младиќ, Јованка Броз и други.

Тој изгради добри новинари околу себе подучувајќи ги дека вестите се вилински коњчиња кои живеат само еден ден и дека треба да се борите за вестите, како и за пријателите.

Зад него останаа сопругата и трите деца.

Времето и местото на погребот и комеморацијата ќе бидат објавени подоцна.