Српски политичар, почесен претседател на СПС и народен пратеник Милутин Мркоњиќ (79)како и долгогодишен партнер на пејачката Ана Бекута, починал денес во Белград во Иннститутот за кардиолошки болести “Дедиње“.

Мркоњиќ во оваа болница се напѓал од почеток на ноември, кога му е вграден пејсмејкер.

Тажната вест ја потврдил претседателот на Народното собрание и СПС, Ивица Дачиќ.

Милутин Мркоњиќ дипломирал во 1971 година на Градежниот факултет во Белград. По завршувањето на факултетот работи во Бирото за студии и проектирање на железници, а од 1974 година е раководител на Секторот за проектирање. Во 1977 година се вработува во Центарот за истражување и дизајн, а со спојувањето со Сообраќајниот институт станува негов директор.

Тој беше предводник на обновата на Србија пред Владата на Србија по бомбардирањето на НАТО во 1999 година.

Тој беше потпретседател на Народното собрание на Република Србија од 8 мај 2007 година. Откако претседателот на Собранието Томислав Николиќ поднесе оставка, Мркоњиќ го презеде претседавањето со седниците на Собранието како најстар од потпретседателите, до изборот на новиот претседател Оливер Дулиќ на 23 мај 2007 година. Владата на Република Србија пред него положи заклетва на 15 мај 2007 г.

На изборите за претседател на Србија, во јануари 2008 година, тој беше кандидат на СПС и освои околу 6% од гласовите. Со формирањето на коалицијата Демократска партија-Социјалистичка партија на Србија во јули 2008 година, Мркоњиќ беше избран за министер за инфраструктура во новата српска влада формирана од Мирко Цветковиќ.

Во Владата која беше формирана по изборите во мај 2012 година, функцијата министер за транспорт ја извршуваше Милутин Мркоњиќ до реконструкцијата, која заврши на 2 септември 2013 година. Него на таа функција го замени неговиот сопартиец Александар Антиќ.