Борисав Јовиќ (93), поранешен претседател на Претседателството на СФРЈ и висок функционер на СПС, почина денеска од КОВИД-19 во ВМЦ Карабурма.

„Јовиќ почина по долга борба со Ковид-19 во 15 часот и 15 минути во ВМЦ Карабурма“, рече извор за српските медиуми.

Јовиќ е роден на 29 октомври 1928 година, тој беше претседател на Претседателството на СФРЈ пред распадот на државата од 15 мај 1990 до 15 мај 1991 година, а потоа и висок функционер на СЈО.

Биографија

Студирал на Економскиот факултет, Универзитет во Белград, дипломирал во 1952 година и докторирал во 1965 година. За време на неговата кариера, тој држеше разни високи државни функции, главно во областа на социо-економскиот развој. Тој беше амбасадор на СФРЈ во Италија во периодот од 1975 до 1979 година. Во 1983 година, тој беше избран за потпретседател на Собранието на Србија. Од 1988 до 1989 година, тој беше претседател на Собранието на СР Србија.

На 28 март 1989 година, тој беше избран за претставник на Србија во Претседателството на СФРЈ. Тој беше потпретседател на Претседателството на СФРЈ од 15 мај 1989 година до 15 мај 1990 година, а потоа претседател на Претседателството на СФРЈ од 15 мај 1990 година до 15 мај 1991.

Вечерта на 15 март 1991 година, тој поднесе оставка откако Претседателството на СФРЈ, на седницата од 12 до 15 март 1991 година, како Врховна команда на вооружените сили на СФРЈ, не го одобри предлогот на Врховната команда на вооружените сили да воведе вонредна состојба.

Тој беше претседател на Социјалистичката партија на Србија од 24 мај 1991 година до 24 октомври 1992 година. Кога Милошевиќ официјално се врати на чело на партијата, Борисав стана потпретседател на СПС и остана на функцијата до крајот на ноември 1995 година.