Премиерот на Хрватска Андреј Пленковиќ вечерва на Твитер објави дека штотуку разговарал со Драган Човиќ, лидерот на ХДЗ БиХ и му честитал за изборните резултати.

„Кандидатите на ХДЗ БиХ и ХНС БиХ, како и Борјана Кришто, добија убедлива поддршка од хрватските гласачи во БиХ“, објави Пленковиќ.

„Промените обезбедуваат политички опстанок на Хрватите“

„Ја поздравуваме интервенцијата на високиот претставник Кристијан Шмит во Уставот на Федерацијата на Босна и Херцеговина и Изборниот закон. Во тоа го поддржувавме цело време откако преговорите на политичките актери во Босна и Херцеговина не успеаја и разговаравме со сите земји“, рече премиерот, а потоа додаде:

„Амандманите обезбедуваат политички опстанок на Хрватите и придонесуваат за постигнување легитимна застапеност во Домот на народите и Владата на Федерацијата на Босна и Херцеговина.“

„По изборите, неопходно е политичките актери да продолжат со дискусиите за да се обезбеди еднаквост на сите три конститутивни народи во Претседателството. Уште еднаш сме сведоци дека Бошњаците ги надгласија Хрватите, што ја нарушува функционалноста на БиХ и хармоничното односите на конститутивните народи“, најави Пленковиќ.

Извор: Индекс

Во изборна ноќ, Шмит наметна измени во изборниот закон во КОРИСТ НА ХРВАТИТЕ

Фото: Pixsel