„Оваа година сме сведоци на значително зголемување на цените на сместувачките и угостителските објекти. Анализите покажуваат дека сместувањето во хотелите и камповите на Јадранот пораснало во просек најмалку за 20 до 25 отсто, а за одредени понуди ио 50% во однос на минатата година“, изјави Сања Чизмар, директорка на 505. конференции, објави Вечерњи. Таа смета дека цените во некои хотели би можеле да се зголемат и до 50 отсто.

Зголемената инфлација и повисоките цени и на храната и на енергијата не оставија многу простор за маневрирање на угостителските објекти. Белушевиќ нагласува дека сите понуди од сите земји, кои агенцијата ги добила зимава, биле поскапи во однос на лани, но нагласува дека растот на цените не е така лесно да се предвиди.

„Искрено, не очекувам некоја драстична разлика, новите поскапувања се во доменот на самите хотелиери и нивните стратешки одлуки, има и аспект на конкуренција, а ако еден хотел ја покачи цената и побарувачката постои, другите ќе ја покачат. “ објаснува нашиот соговорник.

Милош Белушевиќ посочува дека сите цени што ги добила агенцијата за оваа сезона и во зимскиот период биле повисоки од лани.

„Најголемиот скок на цените веројатно ќе се почувствува на чартер дестинации, не поради цената на самиот хотел, туку поради движењето на цената на горивото на светскиот пазар, што ја диктира цената за изнајмување авион“, објаснува. Сепак, нагласува дека генерално е лесно да се предвиди како ќе се движи цената во наредниот период.

„Цените се искачија доста високо, а моментално забележуваме тренд на намалување, пресметуваме две недели однапред.

Поскапувањата по правило се повисоки во објектите со „комплексна услуга“, особено кога е вклучена храната. Како што истакнува Белушевиќ, во моментов е невозможно да се предвиди колку брашно или други намирници што ги користат хотелските ресторани ќе поскапат, а чија цена би можела да скокне на светскиот пазар.