Пензионерка (73) од Загреб минатата година и се јавила на ќерката и и кажала дека сопругот и е неверен. Поради ова ќерката ја пријавила во полиција, а минатата година мајката била осудена за психичко насилство врз ќерката и зетот. Деновиве, со правосилна пресуда, заврши постапката против 73-годишната жена.

Во октомври минатата година 73-годишна жена првостепено беше осудена за семејно насилство. Во пресудата е наведено дека во јуни 2022 година, околу 11 часот, во Загреб, на мобилен телефон и се јавила на ќерка си и и кажала дека сопругот ја изневерува.

– Вршела психичко насилство во семејството така што и се јавила на нејзината ќерка (52) на мобилен телефон и и кажувала разни лаги за нејзиниот сопруг (54), дека сопругот ја изневерува, дека има многу љубовници и дека не треба да му се верува. Притоа, таа рече дека никогаш не престанал да пие и дека ја запоставил, што на нејзината ќерка и зетот им предизвикало нарушување на достоинството и вознемиреност – стои во заклучокот на судијката на Општинскиот суд во Загреб.

По пријавувањето во полиција, пензионерката е прогласена за виновна бидејќи сторила прекршок по Законот за заштита од семејно насилство, за што и е изречена парична казна од 2.000 куни, пишува хрватска Даница.

Нејзе и било забрането да се приближува, вознемирува или демне жртви на насилството, односно нејзината ќерка и зет. Во пресудата се наведува дека 73-годишната жена не смее да им приоѓа на жртвите на оддалеченост не помала од пет метри на секое место каде што случајно се наоѓаат, дека не смее да ги вознемирува на нивните мобилни телефони или да контактира со нив наредните три месеци. .

Вишиот прекршочен суд ја укина пресудата и веднаш ја ослободи пензионерката.

„Судот смета дека ваквото дело на извршување, само по себе, а имајќи предвид дека е познато дека психичкото насилство не се врши со секој груб изговорен збор, не ги исполнува суштинските карактеристики на психичкото насилство. Имено, од фактичкиот опис , не е видлива агресивност во однесувањето на обвинетата“, се наведува во финалната пресудата на Вишиот прекршочен суд во Загреб.