Американскиот заменик помошник секретар за одбрана за Русија, Украина и Евроазија, Лора Купер изјави денеска дека Соединетите држави сакаат да ја прошират воената соработка со Србија и да инвестираат во капацитетот на Србија за учество во мировни операции.

Потсетувајќи дека САД учествуваат во меѓународната воена вежба „Платинест волк 21“ на југот на Србија, Купер посочи дека Вашингтон има „визија за иднината во која американските и српските армии учествуваат рамо до рамо во операциите околу свет “.

Во разговор за „Гласот на Америка“, таа оцени дека соработката меѓу Србија и Пентагон е зголемена во последните неколку години, особено во областа на борбата против тероризмот.

“Мислам дека имаме заеднички интереси во доменот на националната безбедност, која е глобална по природа. Можеме да научиме многу едни од други и мислам дека и двете страни го препознаваат тоа. Постои заедничка свест за тоа што треба да научиме и како ние можат да работат заедно “, рече Купер.

Таа потсети дека двете земји имале неколку заеднички антитерористички вежби, кои според неа биле корисни за обете страни, како и дека САД инвестирале во специфични мировни капацитети и воен инженеринг за поддршка на Србија.

Таа смета дека најдобар пример за соработка е програмата за државно партнерство на Србија со американската сојузна држава Охајо, која трае 15 години.

Вели дека нема „црвени линии“ за Пентагон во врска со воената соработка на Србија со други земји, но дека увозот на воена опрема од Русија и Кина ја прави помалку компатибилна за партнерство со Соединетите држави.

„Не бараме од Србија да избере и да црта„ црвени линии “во врска со тоа како Србија функционира во воената соработка, но би сакале Србија да не биде доведена во заблуда за тоа каков партнер е Русија. Ние сакаме Србија да го зголеми партнерството со САД и тоа е фокусот на нашите односи “, заклучи Купер.