Павковиќ даде интервју од затвор и го крена Балканот на нозе – Последните денови на Милошевиќ и се околу тоа (1)

Поранешниот началник на Генералштабот, Небојша Павковиќ во големо интервју за Балканинфо зборува на Слободан Милошевиќ, Коштуница, Харадинај, за петти октомври ...
Пензионираниот генерал Небојша Павковиќ беше осуден на 22 години затвор за воени злосторства во Косово. Казната ја издржува во затвор во Финска.

ЗА ИЗБОРИТЕ 2000 ГОДИНА

"По првиот круг на сите тензии кои во тоа време беа направениод страна на опозицијата и меѓународната заедница, имаа големо влијание врз начинот на кој ние работевме во војската. Имавме некои разузнавачки информации и го информиравме Милошевиќ. Пред вториот круг на изборите, ситуацијата станува критична. Тогаш од единиците кои се во гарнизонот во Белград ја имавме само Гардиската бригада, која е директно под команда на Милошевиќ. Сите други единици беа на терен, главно ориентирани кон границата со Дрина, затоа што тогаш имавме информации дека во тоа време на аеродромот во Тузла се подготвуваат единици кои се униформирани полициски и армиски и треба да влезат во Србија, ако дојде до немири и да предизвикаат хаос", ја започна приказната Павковиќ.

Тој му кажал на Милошевиќ на состанокот на 3 и 4 октомври, дека според податоците од терен, некои секретаријати во некои градови преминале на страната на опозицијата.

"Во овие градови нема да бидеме во можност да преземеме мерки ако има немири таму - мислам на Ниш, Шабац, Чачак ... Кога зборувавме дека посебен проблем е дали во Белград ќе се собере критична маса демонстранти, армијата или полицијата нема да бидат во можност да ја контролираат состојбата. Потоа Влајко Стојилковиќ, тогашниот министер за внатрешни работи, го убедуваше Милошевиќ дека полицијата ќе ги преземе сите мерки за да се спречи доаѓањето на демонстранти во Белград. Тој објасни дека полицијата ќе постави три-прстени, договорено беше на пристапните патишта да се постават барикади ... околу Белград ќе биде во голем број.

Претседателот рече дека тој ќе разговара со полицијата и ни даде слободно. Излезе дека бевме во право. Народот на 5 октомври, почна да доаѓа во Белград. Потоа околу пладне почнаа да звонат од полиција. Влајко ми се јави, бараше дали можеме некој тенк да поставиме кај Липовичка шума. Всушност, Министерството за внатрешни работи не ја заврши својата работа, колони граѓани непречено се движеа за Белград", рече Павковиќ.

Армијата е, како што истакнува, во тие моменти во касарната.

"Ние бевме ангажирани во обезбедување само на воени капацитети во Белград. Во другите градови, армијата речиси воопшто не беше на улиците. Му рековме на Милошевиќ рече дека армијата е способена и спремна да се направи поширока блокада на било кој град. Војската можеше да запре било која колона и бевме спремни на тоа. Меѓутоа, тоа никој не го побара од Армијата. Кога настана хаос на улиците, кога упаднаа во институции од Сојузен карактер, дел од нашето раководство го фати паника. Особено од полицијата. Имав неколку повици од генерал Ѓорѓевиќ. Тој ме повика околу 14 часот и ми рече - "Дојди, види, те молам, Легија се судри со демонстрантите кај телевизијата. Има десетици луѓе повредени, крв до колена "...

Јас требаше кобајаги да интервенирам. Ние ги обезбедивме нашите објекти во Поштата во Белград. Таму поставив спрецијалци од 72 бригада. Кога проверивме, ми беше кажано дека информациите за Легијата не се вистина, но дека Легијата дошол со Црвени беретки кои ја симнале опремата и се измешаа со народот... Значи ова беше една од провокаците", рече Павковиќ.
Тој истакна дека користењето на војската во такви ситуации никогаш не било разгледувано.

"Армијата не е наменета за борба против демонстранти, армијата не е дизајнирана да го заштити секој политички систем или политичка фигура".

РАЗГОВОРИ СО МИЛОШЕВИЌ ВО ТИЕ ДЕНОВИ

"Јас бев во Генералштабот. Таму беа главно сите генерали. Кога почнаа да го палат Собранието и кога багер почна да го руши РТС, Милошевиќ ми се јави и рече дека нешто треба да се направи за заштита на сојузните институции. Не нареди ништо, но рече дека војската треба да направи нешто. Беше упорен. По разговорот со него, направив анализа на сите информации и му реков дека употребата на армијата во таква тешка ситуација е катастрофално за целокупната ситуација во земјата. Појавата на тенкови на улиците ќе предизвика хаос, му реков дека за заштита на Собранието и РТС е доцна мислам дека беше лут кога му го кажав тоа", рече Павковиќ и додаде:

"Нему му реков - имате гардиска бригада, која е најголемата и најмоќната единица. Таа беше тука, под негова команда и неговиот аѓутант беше командант. И тоа зборуваше дека Милошевиќ нема намера да ја користи армијата за да ја реши ситуацијата.... Милошевиќ беше и умен и одговорен човек. Додека бев главен тој не се мешаше во работата на војската".

Генерал Павковиќ рече дека Милошевиќ никогаш не побарал да биде обезбедуван од страна на армијата. Бил обезбедуван од специјални единици на МВР на Србија. Неговиот шеф за безбедност беше Сента Миленковиќ.

"Генералниот Томиќ ме повика на 6 октомври попладнево и ми кажа дека бил контактиран од ДОС и Коштуница кој бара средба со Милошевиќ во Сојузна палата и да му пренесам. Се јавив на Милошевиќ и му реков. Тој беше лут и несреќен.

"Ма какви тоа Небојша, не доаѓа во предвид", ми рече Милошевиќ и ја прекина врската. Ми се јави Томиќ и вели дека Коштуница се согласува да се види со Милошевиќ и на друго место. Дури и ако треба да дојде кај Милошевиќ. Тој повторно го одби. Му кажувам на Томиќ и велам де не инсистира повеќе затоа што претседателот не сака. По еден час ѕвони специјалниот телефон - Милошевиќ ме прашува.

- Слушај, Небојша, нека дојде. Доведете го во вилата Мир, но треба да бидете присутни за време на разговорот, рече Милошевиќ.

Коштуница влезе во колата и отидвме кај Милошевиќ. Чуварите нѐ пуштија да одиме во ловечката куќа, бидејќи таму беше Милошевиќ. Влеговме таму. Имаше некои кожни фотелји со бела кожа. Милошевиќ ни понуди пијалок и тој го погледна Коштуница. И знаев за овој обичај на Милошевиќ.

На Коштуница му беше малку непријатно. И знаев - кога барате средба за разговор со Милошевиќ, тој доаѓа и вели: - Тука сум... Чекам да видам што сакате", рече Милошевиќ.

Генералот наведува дека Коштуница и Милошевиќ размениле неколку реченици, по што тој замина.
"Не знам за што зборуваа, Милошевиќ го испрати Коштуница и ме покани да дојдам да се договориме нешто.

- Но, договорот претседателе е да го донесам и однесам Коштуница. И така го зедов Коштуница. Коштуница ме покани на кафе. Седнавме, ме праша како е во војската ... И тогаш му реков дека мојот статус не зависи од мене. Тој рече дека нема да каже ништо за мојот статус.
Отидов кај Милошевиќ и тој веќе се подготвуваше да даде изјава и ме праша дали знам дека резултатите се објавени во Службен весник. - Не знаев. - Коштуница ми рече тоа. Сега немам веќе товар на вратот, сега ќе го уживам со моето семејство и со мојата внука, ми рече Милошевиќ.
И тогаш ја даде таа изјава од Вила Мир.

ЗА МИЛАН МИЛУТИНОВИЌ, ЗА ЛЕГИЈА, КОНФИКОТОТ СО КОШТУНИЦА, КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ, ИСПОРАЧУВАЊЕТО НА МИЛОШЕВИЌ, ХАРАДИНАЈ....СЛЕДУВА...

Поврзани

Најнови вести

Коментари