Амбасадорот на САД во Србија Кристофер Хил изјави дека за граѓаните на Србија има отворен пат кон Запад.

Тој оцени дека ова е патот по кој треба да оди Србија и покрај сите тешкотии и дека на српските граѓани им останува да направат избор.

„Граѓаните на Србија не стојат пред два патишта со знаци – едниот за исток, другиот за запад. Патот кон исток е затворен долго време и ќе треба да се санира. Но, има отворено патот кон Запад, тоа е патот по кој оди Србија, и покрај сите тешкотии, треба да оди“, рече Хил.

Американскиот амбасадор изјави дека има редовни средби со претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на кои, како што вели, разговараат за прашања кои ги засегаат и двајцата. Како што вели, со претседателот Вучиќ разговарал за ситуацијата во Украина, односно руската агресија врз Украина, ситуацијата во регионот и поддршката на американската администрација за регионалната соработка, како што е иницијативата „Отворен Балкан“. ‘

„Не се согласуваме за сите прашања, но секако ќе продолжиме да разговараме. Мислам дека е многу важно што имаме можност да се соочиме со позиции за многу прашања“, изјави Хил во интервју за Данас.

Кога станува збор за европскиот пат на Србија, Хил посочува дека би сакал сè да оди побрзо, поглавјата од преговорите за членство да се отворат побрзо, со оценка дека ЕУ направила многу за Европа и Србија, пред се во инфраструктурните проекти.

Хил истакна дека има и отпор кон проширувањето на ЕУ, можеби не толку во владите, туку во јавноста и затоа треба повеќе да се работи на регионалната интеграција на Западен Балкан.

На прашањето дали има демократија во Србија, Хил рече дека во Србија се случуваат многу добри работи и дека не сака да ја категоризира состојбата на демократијата, како и дека српскиот народ е да одлучи сам за своите избори, Владата…

Хил рече дека расте консензусот дека иднината на Србија е на Запад, да се поврзе со евроатлантските системи, особено со ЕУ.

„Мислам дека сите би сакале да видиме поголем напредок во таа насока. Разбирам дека не сите граѓани на Србија се подготвени да го прифатат тоа, но мојот став е дека Србија во одреден момент мора да одлучи кој е најдобриот начин да се заштити од странска агресија, да се заштити од безбедносен аспект. Мислам дека најуспешниот начин е преку колективната безбедност“, рече Хил.

Зборувајќи за односите меѓу Белград и Приштина, Хил рече дека е разочарувачки што нема поголем напредок во односите. Тој смета дека е „логично“ да се намалат тензиите меѓу Белград и Приштина и да се најде начин двете страни да тргнат напред, но дека е обесхрабрен од тоа колку бавно се одвива се.

Тој смета дека е добро што ЕУ презеде да го води тој процес и дека е добро да се води дијалог.

„Сепак, јасно ми е дека треба да се направи уште многу напредок. Би сакал да видам посилна соработка, заедничко разбирање за тоа што значи да се биде сосед“, рече Хил.

Зборувајќи за војната во Украина, Хил рече дека „сите сакаат таа војна да заврши вчера“ и дека е трагично што, како што вели, во Украина се направени толку многу злосторства во името на Русија и Русите, а Русија е голема цивилизација.

„Тие му дадоа толку многу на светот, а сега се вмешани во страшни злосторства и ги води некој што ја одвел земјата во хаос“, истакнува Хил. Тој додаде дека нормализацијата на односите со Русија нема да биде можна уште некое време, нагласувајќи дека злосторствата во Украина треба сите да ги осудат.

На изјавата дека во Србија ги спомнуваат американските војни, Ирак, Авганистан и прашањето дали има сличности со Украина, Хил рече дека многу војни имаат сличности, но дека смета дека сè што направиле Американците каде било во светот нема сличности со оние во Украина.

Коментирајќи ја одлуката на американскиот Врховен суд за абортусот, Хил рече дека многу Американци се вознемирени од одлуката дека правото на прекинување на бременоста не е уставно право, туку им припаѓа на државите.

Тој потсети дека претседателот Џозеф Бајден донел јасна одлука за ова, наведувајќи дека ќе продолжи да ги поддржува репродуктивните права на жените и дека нема да има промени.

Како што вели, на зајакнување на демократијата и правата мора да се работи секој ден и во Америка и во Србија.