Парламентот на Црна Гора ја усвои „Резолуцијата за геноцидот во Сребреница“.

Во резолуцијата, за која гласаа 55 пратеници, додека 19 беа против, се вели дека: „Парламентот на Црна Гора:

1) остро го осудува геноцидот во Сребреница;
2) Признава дека геноцидот се случил на европско тло по Втората светска војна, во која беа убиени над 8.000 цивили Бошњаци;

3) забрани јавно негирање на постоењето или намалување на геноцидот во Сребреница;

4) го прогласува 11 јули за Ден на сеќавање на жртвите од Сребреница;

5) ја потврдува определбата на државата Црна Гора, полноправна членка на НАТО алијансата, да ги афирмира вредностите на мирот и стабилноста;

6) ги повикува надлежните институции да ги истражат и гонат обвинетите за геноцид во Сребреница, воени злосторства и злосторства против човештвото;

7) изразува сочувство до сите жртви на војните во поранешна Југославија, како и до нивните семејства и ги повикува сите соседни држави да продолжат да даваат правда и долгорочна поддршка на преживеаните “.

За време на образложението на измените и дополнувањата на Резолуцијата за Сребреница, Симонида Кордиќ (ДФ) изјави дека амандманите имаат за цел да ги осудат сите злосторства извршени на територијата на поранешна Југославија.

„Мотивот за поднесување на амандманот е да се постави елементарна уставна норма која вели дека сите луѓе се еднакви пред законот и дека не завршуваме во ситуација да донесеме каков било акт што би бил во спротивност со Уставот и да направиме рангирање меѓу жртвите и злосторства “, рече Кордиќ.

Амандманите не беа усвоени.

Објаснувајќи ги амандманите на коалицијата „Мирот е нашата нација-Демос“ и Бранка Бошњак (ДФ), Момо Копривица рече дека нивната цел е да разјаснат до крај кои се основните цели што треба да се постигнат со оваа Резолуција.

„Иако имало искрени дискусии со поборниците на Резолуцијата, мислам дека нема да има проблеми со прифаќањето на овие амандмани.

Ервин Ибрахимовиќ (Б.С.) за соодветната Копривица изјави дека го прифаќа амандманот број пет, наведувајќи дека тоа е јасно и дека вината не може да се припише на еден народ, но дека вината е индивидуална, пренесе „Вијести.