Премиерот Здравко Кривокапиќ, одбивајќи да го потпише Основниот договор со Српската православна црква, ја изгуби нашата доверба и веќе нема поддршка од Демократскиот фронт, а за следните потези ќе разговараме во рамките на Алијансата за иднината на Црна Гора и со партнери со кои имаме мнозинство во парламентот, изјави претседател на Нова српска демократија и еден од лидерите на ДФ, Андрија Мандиќ.

Во емисијата „Прес плус со Рајко Раичевиќ“ тој рече дека Кривокапиќ не ги исполни очекувањата на двата црковни круга кои го предложија за лидер на списокот на коалицијата „За иднината на Црна Гора“, и граѓаните кои на парламентарни избори на 30. Август минатата година гласаа за промена на владата.

Мандиќ истакна дека Основниот договор меѓу Владата на Црна Гора и Српската православна црква е договорен на почетокот на април и дека Кривокапиќ, одбивајќи да го потпише, направил тежок скандал, но дека тој сè уште има шанса да реагира со одење во патријаршиската палата и потпишувањето на договорот.

– Кривокапиќ не влезе во политиката како експерт за економија или право, ниту како искусен политичар, но беше донесен да решава конкретни прашања, а едно од клучните прашања е Основниот договор со Српската православна црква – посочи тој, додавајќи дека со непотпишувањето на тој договор продолжува со дискриминаторскиот однос кон Српската православна црква, бидејќи таа е единствената верска заедница со која нема таков документ, иако е најбројната верска заедница во Црна Гора.

Мандиќ најави дека во наредните денови ќе се одржи состанок на парламентарни клубови во рамките на алијансата „За иднината на Црна Гора“, а потоа со коалициските партнери од владејачката коалиција – Демократите и Граѓанското движење УРА, по што ќе се кристализира дали имаат парламентарна или владина криза.

– Со непотпишувањето на Основниот договор, Кривокапиќ ја изгуби нашата доверба и поддршка. Мислам дека премиерот треба да побара прошка од патријархот Порфириј и митрополитот Јоаникиј и да замине во Белград и да го потпише договорот за кој е избран – посочи тој.

Според него, освен што не го потпиша договорот со Српската православна црква, владата на Кривокапиќ се обидува да го избегне пописот, истовремено спроведувајќи катастрофална економска политика.

– Имаме незаконско задолжување на работа, еден вид предавство на Српската православна црква и, покрај сето тоа, обвинувања дека ги уценуваме – рече Мандиќ, наведувајќи дека Кривокапиќ на сите начини се обидува да ја префрли одговорноста за своите лоши постапки на другите.

– Наместо да каже дека не ги исполни очекувањата, тој обвинува други за наводна уцена, што е срамно – истакна лидерот на НСД.

Мандиќ ги отфрли обвинувањата дека ДФ ќе го предложи за нов премиер на претстојните разговори, додавајќи дека, од друга страна, не е спорно дека треба да се повлече границата за овие 200 дена работа на владата на Кривокапиќ.