За Либерланд делото на Чехот Вит Једличка на 7 квадратни километри хрватска територија, која е спорна со Србија многумина слушнале, меѓутоа, во негова близина се наоѓа уште една, не многу позната во јавноста, самопрогласена микронизација – Вердис.

„Нашата цел е да изградиме помирување меѓу етничките групи во регионот, како и да изградиме еколошки свесна и хумана држава. Имаме претставници во Осиек и Апатин и досега постигнавме признание за голем број политичари и политички партии, а бевме забележани од некои медиумски куќи“, тврдат од Вердис, пренесува Вечерњи лист.

За Слободната држава Вердис, како што се нарекуваат, поставена е прилично импресивна веб -страница.

Ги наведува нејзините вредности, како да се добие државјанство (надоместокот е 16 долари), така што има вообичаени секции како што се туризмот, социјалната помош, но и армијата што би ја имала државата. Исто така се наоѓа на спорната територија на Дунав, но е значително помала од Либерленд. Тие тврдат дека Вердис е првиот субјект што поднел барање за оваа територија и тој ќе остане нивен дури и по разрешувањето.

„Вработуваме 80 луѓе, и имаме намера да го зголемиме тоа бидејќи се воведуваат нови владини претставници. За разлика од Либерланд, имаме неограничен пристап до територијата, но таа се уште е ненаселена затоа што не сме меѓународно признати. Ние управуваме со земјата преку нашите претставници живеат во Осиек и Апатин. Се надеваме дека наскоро ќе има меѓународно признание, досега немавме директен контакт со властите, велат тие.

16-годишниот Даниел Џексон, кој се претстави како привремен претседател, вели дека за пет или десет години ќе достигне меѓународно признание и ќе има доволно пари да се насели трајно на земјиштето.

Иако се уште не бил во својата земја, тој вели дека има намера да ја поправи таа „грешка“. Вердис веќе има пасоши, но издале само неколку.