Во Хрватска како државен празник се слави 5 август, денот кога заврши операцијата со влегување на хрватската војска во Книн и со кревање на хрватското знаме на тврдината Книн.

 Со тоа се вратени под Хрватска управа последните делови од територијата што ги држеа припадниците на српските воени единици.

Од 2000 година тој ден се одбележува како Ден на вооружените сили на Хрватска.

Според проценките на хрватските невладини организации и здруженија, за време и по „Бура“, убиени се повеќе од 600 цивили и запалени се над 22.000 куќи, а Хрватска тогаш ја напуштија околу 150.000 нејзини граѓани, чие враќање беше систематски отежнато.