Шефот на политичкиот оддел на Делегацијата на Европската унија во Србија, Дирк Лоренц денеска изјави дека е можно Србија да стане членка на ЕУ.

Тој додаде дека критериумите се исти за сите земји кандидати и нагласи дека Србија треба да одговори на руската агресија заедно со другите 27 членки и другите земји во светот.

На отворањето на дводневниот собир „Демократија – минимален консензус“, организиран од Црта, чија главна тема се однесува на трите најважни столба на демократијата – парламент, избори и медиуми, а на кој говореше амбасадорот Томас Шиб, Лоренц рече дека мора да зборува и за ситуацијата во Украина и нагласи дека Србија како земја кандидат за членство во ЕУ треба да одговори на руската агресија заедно со земјите-членки.

„Неиспровоцираната и неоправдана агресија на Русија против Украина е кршење на меѓународното право и го загрозува меѓународниот мир и стабилност. Ја повикуваме Русија да ја повлече својата војска и да ја поддржи независноста на интегритетот на Украина“, рече тој.

Лоренц изјави дека очекуваат објавување на конечните резултати од парламентарните избори во Србија и формирање на парламент и влада со цел продолжување на спроведувањето на реформите.

„ЕУ останува стратешкиот избор на Србија, градиме болници за деца, нови патишта, купуваме болници и противпожарни возила, ги поддржуваме српските иноватори и земјоделци“, рече Лоренц, додавајќи дека тие веруваат дека ЕУ е најдобрата опција на Србија за демократија, просперитет и безбедност и заштита на животната средина.

Според него, парламентарните избори во Србија покажуваат дека има потреба од реформи по тоа прашање.

ЕУ, рече тој, го поздравува формирањето на нови институции, целосно функционален плуралистички парламент кој ќе изгради простор за вистинска дебата за доброто на сите граѓани.

Тој додаде дека овие предизвикувачки времиња и одлуки бараат храбри акции и дека е важно одлуките да се носат во транспарентна политичка дебата.

Директорката на Црта, Вукосава Црњански, истакна дека кризата на демократијата „не е од вчера“ и ја нема само во Србија.

Таа изјави дека собирот е посветен на основните столбови на демократијата, а тоа се изборите, парламентот и истакна дека парламентарните избори во април се уште се во тек.

Таа потсети дека војната трае на европскиот континент, а воените рани во регионот се свежи и три децении по конфликтот.

„Се манипулира со нив, што ја продлабочува недовербата во демократските институции“, рече таа, додавајќи дека затоа е прашање како да се врати демократијата во земја која нема искуство да живее во функционална демократија.

Според директорот на мисијата на УСАИД во Србија, Дени Робертсон, демократијата е долга, бавна и напорна работа, но работата на неа вреди и се исплати.

Тој исто така рече дека „важно е да се истрае и да се продолжи“.

„Последните избори во Србија донесоа плурализам, а новиот парламент ќе претставува подобра „збирка“ на интереси на граѓаните и треба да придонесе за поинклузивна дебата, како и да ја зајакне довербата во демократијата“, рече тој.