Нема ниту еден доказ дека вакцините против коронавирус влијаат на стерилитетот, рече министерот за здравство Златибор Лончар, одговарајќи на шпекулациите по социјалните мрежи.

Тој рече дека Српската агенција за лекови е една од најригорозните во светот и дека се контролира секоја група вакцини.

– Ние дури немаме ни 700 благи реакции на вакцини, што е помалку отколку кога ќе добиете вакцина против сезонски грип. Кога велам благи реакции, тоа е црвенило, оток, болка во раката, малаксаност, треска. Овие се докажани факти што ги земаме во предвид 24 часа на ден, забележа тој

Лончар рече дека ниту еден производител не гарантира 100% заштита, но сигурно е дека вакцинираните ќе бидат заштитени.

– Можеме да се сомневаме дека сме имале еден или два смртни случаи по повторната вакцинација, рече тој.

Како што рече, дури и оние кои немаат никаква реакција на вакцината не треба да се грижат.

– Шест месеци се подготвувавме за сценариото за вакцинирање со две дози, а сега се прават некои тестови, рече Лончар, истакнувајќи дека верува дека вакцинираните ќе бидат безбедни од коронавирусот до крајот на годината.

За вакцината АстраЗенека

Лончар рече дека вакцината Астразенека против коронавирус е безбедна и дека само во Велика Британија се дадени 30 милиони дози од таа вакцина.

– АстраЗенека е најчестата вакцина во целиот свет, таа најмногу се дава. Дали некој мисли дека Англичаните би сториле нешто, односно ќе им дадат на своите граѓани вакцина што не е доволно тестирана и безбедна. Па, тие најмногу се сакаат себеси. Дали сте слушнале дека Англичаните направиле нешто во поновата историја на сопствена штета, праша тој.

Тој додаде дека Србија не сака да влегува во политички судири што постојат во врска со вакцината.