Известувачот за Србија во Европскиот парламент, Владимир Билчик, денеска изјави дека проширувањето на ЕУ повторно е во самиот фокус на агендата на Унијата и ја охрабри Србија „да биде на вистинската страна на историјата“ во однос на ситуацијата во Украина.

Билчик изјави дека „санкциите против Русија се еден од елементите, но треба да се направи уште повеќе за Србија да го забрза својот пат кон Европската унија“. Наведувајќи дека Србија ги почитува надворешнополитичките декларации на Европската унија е помалку од 50 отсто, Билчик вели дека ЕУ би сакала да види напредок во оваа насока.

„Подготвени сме да и помогнеме на Србија да стане помалку зависна од надворешни влијанија кои не сакаат да ја видат Србија во ЕУ, а тоа ја вклучува не само Русија, туку и Кина“, рече Билчик, кој се приклучи на панел дискусијата по тој повод преку видео. повик.одбележување на јубилејот на европското движење во Србија.