Група изреалски приватни инвеститори вложуваат во приморската област Епаномија, кај Солун, шест милиони евра во произвотство прво индустриски а потоа медицински канабис, кој ќе се извезува во Европа и Изреал.

Прва фаза на инвестиција, во вредност од милион евра, веќе е започната и се однесува на одгледување на индустрискi канабис на површина од 40.000 квадтарни метри, вклучувајќи простор и за сушење на сировината и складишта, a првата берба се очекува во октомври-ноември 2021. пренесува агенцијата АНА.

Во втората фаза на проектот, која треба да стартува почетокот на 2022 година, планирано е вложување од пет милиони евра во формирање на преработувачки единици за медицински/фармацевтски канабис.

Како што се наведува во информацијата, оваа инвестиција ќе овозможи постојано вработување на околу 40 илјади луѓе, со дополнителни сезонски вработувања, за време на берба.

Извор: Аlо! срб.