Во сенката на војната во Украина, Европа повторно ја тресе нов голем мигрантски бран на ниво од пред седум години. Според податоците на Европската агенција за гранична и крајбрежна стража, Фронтекс, во 2022 година во Европа се регистрирани околу 330.000 илегални преминувања на границите, што е на ниво од 2016 година, кога Европа се соочи со огромен бран бегалци.

Постојат пет главни патишта за влез на мигрантите во Европската унија: од Турција преку границата со Грција и Бугарија, од Белорусија до Полска, преку западнобалканската рута преку Србија и Босна и Херцеговина до Унгарија и Хрватска и преку Медитеранот до Италија и Шпанија.

Туристички посети

Минатата година на западнобалканската рута биле откриени над 145.000 мигранти, што е зголемување за 136 отсто во однос на 2021 година. Еден од краците на таа траса поминува и низ Хрватска.

Според официјалните податоци на хрватскиот МУП, минатата година полицијата постапила со 50.624 лица поврзани со нелегално преминување на границата, што е зголемување за 190 отсто во однос на 2021 година.

Зголемениот притисок е резултат и на безвизниот режим на Србија и Босна и Херцеговина, со земјите од кои доаѓаат многу илегални мигранти во Европа.

Станува збор за Бурунди, Тунис, Пакистан, Индија, Сирија итн. Кога на крајот на 2022 година Србија воведе визи за граѓаните на Тунис, Бурунди, Гвинеја-Бисао и Индија, бројот на мигранти на таа рута падна.

Ова доведе до промена на националната структура на мигрантите кои влегуваат во Хрватска, пред се од Босна и Херцеговина.

Така, бројот на мигранти од Конго, Куба и руските граѓани е неверојатно зголемен. Не им се потребни визи за влез во Босна и Херцеговина, каде што доаѓаат официјално, најчесто со авион, во туристичка посета.

А кога ќе пристигнат во БиХ се упатуваат кон границата со Хрватска, каде што бараат меѓународна заштита. Така, на пример, минатата година бројот на кубански мигранти се зголемил за цели 3000 отсто.

На крајот на годината, за само неколку недели, на хрватските гранични премини од Босна и Херцеговина пристигнале околу 2.000 руски државјани, речиси сите Чеченци.

Откако побарале меѓународна заштита, биле испратени во загрепскиот хотел „Порин“. Набргу по барањето за азил, повеќето од нив ќе избегаат од Хрватска и ќе заминат илегално во друга европска земја.

Се проценува дека од 2000 Чеченци, околу 200 остануваат во Хрватска. МУП проценува дека доаѓањето на чеченските бегалци во Хрватска ќе се зголеми во следниот период.

Миграциски притисок

МУП посочува дека во првите 20 дена од годинава се намалил притисокот на илегалната миграција, што нема врска со тоа што Хрватска стана дел од Шенген зоната, туку со српското воведување на визниот режим за Тунис и Бурунди на крајот на 2022 година, а и поради зимските услови кои го попречуваат движењето на мигрантите.

Сепак, практиката на мигрантите кои се повеќе бараат меѓународна заштита се промени, но откако беа сместени во прифатен центар, тие набрзо бегаат од Хрватска.

Во обид да ги спречат илегалните мигранти, некои европски земји се залагаат за решение кое до неодамна беше незамисливо – изградба на што повеќе ѕидови и огради на границите на Европската унија кон земјите од кои доаѓаат најмногу илегални мигранти.

Ова првенствено се однесува на границата на Бугарија и Грција со Турција и Полска со Белорусија. Во тоа предничи Австрија, која официјално побара Европската унија да потроши две милијарди евра за да изгради ѕид заедно со постоечката ограда долга 250 километри со Турција.

Овој предлог го изнесе австрискиот министер за внатрешни работи Герхард Карнер на состанокот на министрите за внатрешни работи на ЕУ во четвртокот во Стокхолм, но тие го одбија.

За сега.

На австрискиот предлог е наклонета и Холандија, а Данска и Латвија, на пример, се за финансирање на изградба на центри за баратели на азил надвор од Европа. По можност во Африка.

Дискусија во ЕК

Со цел да се спречи, па дури и да се запре влезот на мигранти од Турција во нивната земја, Бугарија почна да гради жичена ограда уште во 2014 година. Почнаа со 30 километри жица, а сега веќе се на 201-от километар од оградата на границата со Турција, долга вкупно 260 километри.

Грција досега има изградено 37,5 километри ограда и планира уште 35 километри ограда кон Турција.

Околу 400 луѓе секојдневно се обидуваат илегално да влезат во Грција од Турција, а во текот на 2022 година грчките граничари спречија повеќе од 260.000 луѓе илегално да ја преминат границата.

Во летото минатата година Полска изгради ограда висока пет и пол метри и долга 186 километри кон Белорусија, од каде тамошниот режим веќе една година испраќа мигранти во Европската унија.

Изградбата на оградата чинела 407 милиони долари, а Варшава сега бара од Брисел да ја надомести за сите или дел од вложените пари. Во Европската комисија се водат големи дискусии за ова барање.

Извор: Јутарњи

Фото: Профи