Парламентарното мнозинство на Црна Гора вечерва собра 41 потпис за поддршка на предлогот за разрешување на Мило Ѓукановиќ.

Иницијативата е доставена до претседателката на Собранието, Данијела Ѓуровиќ.

Пратеникот на Демократскиот фронт Јован Вучуровиќ ја потврди веста на ТВЦГ.

„Претседателот на Црна Гора го прекрши Уставот затоа што не ги покани сите претставници на политичките партии застапени во собранието на разговорите за мандатот за состав на влада, што беше негова должност. Партиите Демос, Обединета Црна Гора, Права Црна Гора, Работничката партија и Алијансата, созујот на граѓани на ЦИВИС не ја добија поканата, а поканета е Либералната партија, која има ист мандат како и претходно наведените партии“, се наведува во документот.

Пратеникот на ДФ Предраг Булатовиќ претходно изјави дека таа партија ја напишала иницијативата и ја потпишала, согласно Уставот, „постапката за разрешување на претседателот на државата“.

„Не се почитуваше уставната одредба, не ги повика на консултации Миодраг Лекиќ, Горан Даниловиќ, Максим Вучиниќ“, рече Булатовиќ.

Уставот на Црна Гора предвидува дека постапката за утврдување дали претседателот на Црна Гора го прекршил Уставот може да ја поведе Собранието, на предлог на најмалку 25 пратеници.

Лидерот на Демос, Миодраг Лекиќ претходно денеска го обвини Ѓукановиќ дека грубо ги прекршил основните принципи на демократијата и ја злоупотребил својата положба обидувајќи се да го запре изборниот процес на владата и го повика јавно да разговара за тоа.

Лекиќ, кој беше предложен од старото парламентарно мнозинство за мандатар за состав на новата влада, изјави дека Ѓукановиќ, иако е запознаен со предлогот за името на мандатарот, „во препознатлив стил да не ги разгледува општ интерес, но делумен“ ја злоупотребил функцијата што ја има и ја заобиколил волјата на парламентарното мнозинство и со тоа ја продлабочила кризата во државата, објави порталот ЦДМ.

Тој смета дека Ѓукановиќ манипулирал со, како што вели, непостоечкиот концепт на „потпис“ во Уставот и продолжил да изнесува неточни тврдења за доцнењето.

Фото: Профи

Кому му одѕвонија ѕвоната во Црна Гора