Дарежливиот потег со донирање српски вакцини на Федерацијата БиХ, донесени во Сараево од страна на претседателот Александар Вучиќ, може да доживее целосно фијаско доколку се одложи постапката за одобрување и неговата употреба, со оглед на бавните и комплицирани институции во БиХ, пишува Вечерњи лист.

Имено, овој контингент донирани вакцини од британскиот производител „АстраЗенека“ истекува до крајот на март.

Како официјален претставник кој сакаше да остане анонимен, потврден за „Вечерњи лист“, датумот на истекување по кој не се препорачува вакцинирање е 29 март, што беше утврдено само по приемот на пратката. Во правна смисла, ова ги изненади и шокираше одговорните органи, затоа се обидуваат да ги забрзаат процедурите за да нема проблеми поради вакцинациите и дополнителните вакцинации.

Бидејќи БиХ нема референтна лабораторија во која може да се потврди точноста на овие вакцини, тие беа испратени назад во Институтот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“ во Белград. Само откако ќе пристигнат примероците, Агенцијата за лекови на БиХ ја одобрува употребата, пишува Вечерњи лист.